1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ ЗІБРАЛИСЯ...

В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ ЗІБРАЛИСЯ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ ГОТОВНОСТІ СІЛЬГОСППІДПРИЄМСТВ ДО ЗБОРУ РАННІХ ЗЕРНОВИХ І ЗЕРНОБОБОВИХ КУЛЬТУР

Голова Болградської районної ради Михайло Садаклієв взяв участь у районному семінарі з питань готовності сільськогосподарських підприємств Болградського району до збору ранніх зернових і зернобобових культур у 2024 році.

Це був один з наймасштабніших семінарів останнього часу. Його учасниками були представники департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА, керівники Болградського району, представники Управління інспекційної діяльності в Одеській області Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, Одеського відділення українського державного фонду підтримки фермерських господарств, Болградського відділу 17 Прикордонного загону імені полковника Олександра Жуковського, банків, компаній – виробників сільськогосподарської техніки, керівники сільгосппідприємств району.

Представник департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Дмитро Дімитров розповів про особливості проведення збиральної компанії 2024 року в Одеській області, проблеми та перспективи.

Голова райдержадміністрації Михайло Шарафаненко зазначив, що третій рік поспіль підприємства району працюють в дуже складних умовах воєнного стану пов’язаного з агресією росії проти України, тому кампанія по збиранню ранніх зернових культур залишається як ніколи актуальним питанням для сільськогосподарських виробників Болградського району. Завдяки податкам, які надходять до місцевих бюджетів від аграріїв, та допомоги, які вони надають ЗСУ, підтримується робота соціально значущих об’єктів громад та наближається перемога.

Голова Болградської районної ради Михайло Садаклієв також окреслив існуючі проблеми та подальші перспективи. За його словами, довгий час наші аграрії працювали у важких засушливих погодних умовах. Довелося докласти чимало зусиль, щоб отримати очікувані результати. В окремі періоди аграріям вдалося зробити майже неможливе, і були отримані врожаї ранніх зернових культур на рівні кращих років. Згадати хоча б 2021 рік, коли середня врожайність по всім видам культур склала 40,4 ц/га.

До труднощів з посухою, додалася надскладна ситуація, пов’язана з війною в Україні.

Зараз нашим сільгоспгосподарствам та фермерам доводиться працювати в дуже складних економічних умовах. Незважаючи на це, вони щодня продовжують дбати про продовольчу безпеку країни.

Сподіваюсь, що в 2024 році ми зможемо отримати очікуваний урожай. Лише б не підвела погода.

– Ми цінуємо внесок кожного працівника сільського господарства. Враховуючи, що Болградський район завжди вважався сільськогосподарським, це є дуже важливим внеском в нашу перемогу та процвітання, – зазначив Михайло Садаклієв.

Про організацію збору врожаю ранніх зернових та зернобобових культур в районі доповіла Світлана Вербанова – начальник відділу економіки та агропромислового розвитку райдержадміністрації. Вона зазначила, що за результатами проведеного аналізу, враховуючи площі ранніх зернових культур та рапсу, які загинули внаслідок несприятливих погодних умов восени 2023 та навесні 2024 років, станом на сьогоднішній день загальна площа до збору ранніх зернових, зернобобових, масляничних (рапс) та ярих культур в 2024 році складає 173,23 тис. га.

Практична частина семінару відбулася на базі підприємства «Агромодуль» села Залізничне.